interview | thee met francine oomen

IMG_2989
Thee met: Francine Oomen (en Willie)
Waar: het aanwaai-atelier
Thee: verveine

In de eerste aflevering van deze interview-rubriek drink ik thee met Francine. Bij haar thuis, in haar aanwaai-atelier (daarover hieronder meer). Een paar weken geleden schoof ik aan, werkten we – Francine, illustrator Guida Joseph en ik – ieder aan ons eigen ding en tussendoor dronken we thee, aten we Francines home made koekjes en spraken we over wat we aan het doen waren.

IMG_2982
Waar ben je op dit moment mee bezig?
Sinds ik (even) geen kinderboeken meer schrijf, teken ik weer heel veel. Ik schrijf ook nog, maar niet met de bedoeling te publiceren. Voor vrij werk heb ik heel lang geen tijd gehad. Nu heb ik daar ruimte voor gemaakt. En wat ik precies aan het doen ben, dat weet ik niet. Ik denk na, ik schilder, ik teken, ik schrijf. Of beter gezegd: ik denk na, terwijl ik teken en schrijf. Het is een soort onderzoek. En het voelt als een enorme luxe om daar de tijd voor te hebben. Ik moet niks, ik mag en ik kan. Er zijn wel thema’s die telkens terugkomen: verbinding, voeding, verandering.

Wie of wat zijn je grootste inspiratiebronnen?
De artiest Maira Kalman, omdat ze zo authentiek is. Haar werk komt uit de oorspronkelijke bron: het kind. Ik kan het plezier in het scheppen en de verwondering waarmee ze de wereld ziet in elke tekening, foto en elk schilderij en borduursel voelen. Haar werk is oorspronkelijk, poëtisch, speels, dwars, gek, ongerijmd en er zit veel humor in. Daar hou ik van. Anderen die me op dit moment inspireren zijn Roz Chast en Linda Barry, die zijn van dezelfde afdeling.

IMG_2974IMG_2983
Waar werk je het liefst?
Op het moment in mijn atelier, aan mijn keukentafel of in een café.

Met wat voor materialen en technieken werk je nu vooral?
Gouache, inkt en de kopieermachine. En binnenkort hopelijk Photoshop.

Wat zorgt ervoor dat je nu meer bezig bent met illustreren, waar je je eerder vooral richtte op schrijven?
Ik schrijf nog steeds, maar voor mezelf. Het is een soort dialoog met mezelf. Ik teken omdat ik het fijn vind. Ik word blij van mijn penseel, de verf, de kleuren en vormen, het papier en mijn werktafel bezaaid daarmee. De overeenkomst tussen tekenen en schrijven is dat ik scheppend bezig ben. Dat is wat en wie ik ben en wat dus nooit anders zal zijn. Ik heb mezelf even vrijaf gegeven. Het betekent ook afscheid nemen van een bekende, vertrouwde weg en een nieuw pad inslaan, waarvan ik niet weet waar het heenleidt. Het betekent verandering, vernieuwing, onderzoek, opladen.

IMG_2969IMG_2980IMG_2965
Vertel eens meer over je aanwaai-atelier. Wat is dat? Wie mag er komen aanwaaien?
Aan de boerderij waarin ik woon, zit een grote verbouwde schuur met uitzicht op water, weiland, schapen en heel veel mooie luchten. Ik heb daar altijd alleen gewerkt. Nu ik meer rust en ruimte in mijn hoofd heb en vrij werk doe, vind ik het fijn om die plek te delen met mensen die me inspireren en die ik graag om me heen heb. En ze moeten dat van elkaar ook vinden natuurlijk. Het aanwaai-atelier is er een dag per week, ieder doet zijn eigen ding, ik bak iets lekkers en we lunchen samen. In de zomer zitten we ook buiten en als het kouder wordt, gaat de houtkachel aan.

Tot slot, voor alle teahouse lovers: wat is je favoriete plek of café om thee te drinken?
Mag koffie ook? Ik zit graag bij De Koffie Salon op de Utrechtsestraat in Amsterdam. Er is fijne, niet te harde muziek, het is er niet te druk, er is goede koffie en het is om zeven uur ’s ochtends al open. Er is een lange tafel om aan te werken, mijn kinderen zitten er ook regelmatig. Een tweede huiskamer is het, maar dan een waarbij je niet de drang hebt tot plantjes water geven en stofzuigen.
Ook fijn in Amsterdam: Betty Blue, T, Hutspot en De Wasserette.

IMG_2972 IMG_2966
Bekijk meer van Francines vrije werk op Steller.co/eclairefrancine.
Meer van Willie: where’s willie.

Advertenties

2 reacties

  1. Leuk! En wat leuk dat je ook mocht aanwaaien 🙂

    Like

    1. Dankje Annelies! Ja, goed he? Erg gezellig en inspirerend! x

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s