wonen | tiny houses

tiny house lily
Op blogs, social media en bladen als Flow, Happinez en Frankie zag ik al regelmatig iets voorbijkomen over het fenomeen tiny houses. Ik was meteen geïntrigeerd. Ik las bijvoorbeeld over een jongen die zijn woning kwijtraakte na de aardbeving in Christchurch in 2011. Hij bouwde zelf een nieuw huis, inimimie en duurzaam, compleet op wielen. Zo kon hij zichzelf en zijn woonplek makkelijk verplaatsen.

De tiny house movement (of de small house movement) is een beweging die gaat over klein en simpel wonen. Met minder spullen op een kleiner woonoppervlak, bijvoorbeeld 15 vierkante meter. Nu zijn er natuurlijk genoeg studenten die dat al doen, of zelfs met minder. De tiny house beweging gaat het om versimpelen, ontspullen, genieten van minder bezit, duurzamer leven. Er zijn minder grondstoffen voor nodig, je gebruikt minder energie en je neemt minder ruimte in beslag.

tony house rood
Het lijkt me een uitdaging, maar ook een verademing. Minder hebben, bewuster omgaan met het kopen van nieuwe spullen en ja: minder schoonmaken! Een verplaatsbaar huisje is natuurlijk helemaal fantastisch.

Een paar maanden geleden viel ons oog al op een huisje in het bos. Officieel misschien niet klein genoeg voor een echt tiny house, maar tiny genoeg. Ik zag mezelf al de helft van al mijn spullen naar de kringloopwinkel brengen. Ook toen mijn tas met daarin onder andere mijn laptop, camera, portemonnee en agenda laatst werd gestolen, was een van mijn eerste gedachten: ik wil nog meer ontspullen, want hoe minder ik heb, hoe minder ik kwijt kan raken. (Al moet ik zeggen: ontspullen zou voor mij vooral gaan om al die dingen die ik niet echt nodig heb, wat natuurlijk weer anders is dan mijn laptop, portemonnee en agenda. Die had ik graag niet ontspuld gehad.)

tiny house lily2
Dit mooie filmpje kwam ik tegen. Lily Duval (ook uit Christchurch) woont op 14 vierkante meter. Een geweldig huisje, dat trouwens alsnog best vol staat met spulletjes uit de kringloop. De video en foto’s komen van Stuff.co.nz, waar nog meer info en tips staan.

Wanneer je (online) op zoek gaat, is er nog zó veel leuks en inspirerends over te vinden!
Bijvoorbeeld dit:
– Bekijk de documentaire Een kleine verandering, waarin Koen Derksen in de tiny house beweging-duikt.
Tinyhuis.nl is een Nederlandse site waarop allerlei nieuws over mini-huisjes verzameld wordt.
Living small is ook een docu en volgt Anderson Page, die voor het eerst zelf een tiny house bouwt.
– Op Thetinylife.com staat een hele hoop info voor het bouwen van je eigen tiny house.
– Op Blendle lees je een artikel uit nrc.next: Liever een yurt.
– Astrid schrijft op Flowmagazine.nl over haar 52 weken ontspullen.

tiny house diy
Iets minder súper tiny, maar wel net zo creatief en inspirerend:

tiny house sneeuw
De foto’s heb ik allemaal van internet geplukt. Door erop te klikken, kom je op de oorspronkelijke website.
Als iemand nog meer fijne artikelen, filmpjes of info heeft, let me know!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s