interview | thee met hamza demirkapu

IMG_3518
Thee met: Hamza Demirkapu (30)
Waar: in zijn winkel Değerli Eşya Dükkanı in Istanbul
Thee: Turkse thee

Afgelopen week was ik op bezoek bij mijn zusje Lara in Istanbul. Ze heeft me ontzettend veel mooie wijken en leuke cafés laten zien. Wat heb ik een hoop lieve mensen ontmoet, met elk een mooi of inspirerend verhaal.

In de wijk Galata/Tophane stapten we een winkel vol snuisterijen en collectors items binnen en raakten we aan de praat met eigenaar Hamza. Lara spreekt Turks, we kregen thee en tekenden op de muur. 

IMG_3390
Değerli Eşya Dükkanı, wat betekent dat
?
‘Waardevolle spullen’. Ik verzamel al tien jaar. Voor mijn vorige baan verzorgde ik kostuums en decors voor films en reclames. Nu verkoop ik mooie vondsten via Instagram en in deze ruimte. De winkel is pas twintig dagen open. Hiernaast is een café, Ot Kafe, van mijn neef. Ze verkopen er ook het satirische comic magazine OT. Het pand bestaat al 141 jaar.

Waar haal je al die mooie, oude spullen vandaan?
Elke zaterdagochtend is de winkel dicht, dan ga ik langs markten in andere steden en kleine dorpjes. De rest van de week is de winkel de hele dag open. Rond acht uur ’s avonds komen er vrienden langs en eten we met zijn allen, soms ook met klanten of voorbijgangers.

Ik ben benieuwd hoe het huis eruit ziet van iemand die zo gek is op verzamelen!
Voordat de winkel openging, zag mijn huis eruit zoals hier nu. Sinds alles is verplaatst, voelt mijn huis leeg aan. Ik verzamel zelf vooral klokken, horloges en wekkers. Ik heb er 300. Allemaal werken ze nog, ik draai ze zelf met de hand aan. Het geluid van de secondewijzers is rustgevend, vooral ’s nachts. Het herinnert me aan het vergaan van de tijd. Ik ben gestopt met dingen doen die ik niet leuk vind, ik wil mijn tijd goed besteden. Wanneer je je tijd vult met zaken die je graag doet, blijf je midden en gelukkig in het leven staan. In Turkije worden de mensen zo’n zeventig jaar oud. We geloven dat je lichaam daarna dood gaat, maar je ziel pas overlijdt wanneer de mensen die jou liefhebben, ook overlijden. Wanneer jij straks naar huis gaat, neem je mijn ziel mee naar Amsterdam. De wereld wordt zo heel klein, dat is mooi. Hoe heet je eigenlijk?

Ilse.
Dat kan ik niet uitspreken. Je hebt een Turkse naam nodig. Wat vind je van Meryem?

Perfect!

IMG_3384
Lara en Hamza

IMG_3382
Değerli Eşya Dükkanı
Banker Sk. No:6
Galata/Tophane
Istanbul

Instagram.com/degerliesyadukkani

instagram

Advertenties

1 reactie

  1. […] (met het trappetje omhoog) zit de vintage winkel Değerli Eşya Dükkanı. Over de laatste lees je hier een interview met eigenaar Hamza. Naast de winkel is het OT KAFE, waar ik even kon werken en sahlep […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s