interview | koffie met salih ağır

salih1
Koffie met:
Salih Ağır (30)
Waar: Balat Kadraj kafe in Istanbul
Koffie: latte

De wijk Balat voelt aan als een klein dorpje. De straatjes zijn smal en gezellig, er is een fijne mix van culturen en achtergronden en buurtbewoners maken een praatje met elkaar. Er zijn volop fijne koffiezaakjes en tweedehands winkels te vinden. Voor zover ik kan oordelen in de halve dag dat ik er was, is Balat een van mijn favoriete wijken van Istanbul geworden. Zo ook die van Salih, eigenaar van het café Balat Kadraj.

Dit café ademt liefde voor film en fotografie. Heb je de foto’s aan het plafond zelf gemaakt?
Ja. Tot drie jaar geleden had ik een baan bij een vliegtuigmaatschappij, nu werk ik als fotograaf. Ik doe aan street photography, maak portretten, fotografeer op bruiloften en doe productfotografie. Ik studeerde voor vertaler van Engels naar Turks, de enige opleiding die ik afrondde. Met de drie opleidingen daarvoor ben ik elk vroegtijdig gestopt. Ik studeerde Italiaans, management en zat zeven maanden in Senegal. Ik vind het moeilijk een definitieve richting te kiezen.

En nu heb je een café.
Dat was altijd al een droom! Ik heb het opgezet met een partner en vriend. Zijn liefde voor film en mijn passie voor fotografie moesten erin terugkomen. We werkten al vaker samen, maakten korte films voor festivals. Niet in opdracht, we begonnen gewoon en keken wie er interesse in had. Zes maanden geleden begonnen we met het opzetten van dit café. We zijn nu een maand open.

salih2
Bovenste twee foto’s: zelfportretten van Salih

Hoe doe je dat, als je nog nooit zoiets hebt gedaan?
We hadden geen ervaring, maar gingen het avontuur aan door te proberen en door uit te vinden hoe het werkt om een eigen koffiezaak te beginnen. We huurden deze plek en vroegen mensen om ons heen om mee te denken en te helpen. Bijvoorbeeld de vloer die hier nu ligt: hoe maak je zoiets? Een bevriende architect hielp ons met de inrichting. Op allerlei manieren zie je het thema film en fotografie terugkomen. De naam, Kadraj, betekent ‘perspectief’. In de filmwereld staat het voor iets wat binnen je frame valt.

Waarom deze locatie?
In wijken als Karaköy en Taksim is het duur om iets te huren, in Balat niet. Maar bovenal: there’s a soul here! Misschien ga ik hier ook wel wonen. Er staan mooie oude gebouwen. Het is als een klein dorpje, het voelt anders dan andere plekken. Hier tegenover staat een synagoge, maar er zijn ook moskeeën en wel achttien kerken. Het is een religieuze plek, uiteindelijk geloven we allemaal in hetzelfde. Na vijf maanden in deze buurt aanwezig te zijn, kennen alle winkeliers me. Mensen zeggen gedag en wensen me een fijne dag. In mijn appartement in Bayrampaşa ken ik mijn buren niet eens.

Hoe bevalt het ondernemen tot nu toe?
Heel goed! Ik heb al zo veel geleerd. Ik deed een barista course, ik wil goede koffie serveren. Ik probeer de beste koffie te vinden, bij coffee departments van winkels uit deze buurt. Naast koffie is er natuurlijk ook Turkse en kruidenthee. En elke dag ontmoet ik nieuwe mensen. Vanwege het concept krijg ik veel klanten met een interesse in film of fotografie over de vloer. Twee dagen geleden een filmproducent bijvoorbeeld, met wie ik sprak over nieuwe technologieën. Hij leerde me dingen die ik nog niet wist uit onze branche.

IMG_3188IMG_3204
Fotografeer je nog steeds?
Ja. Ik organiseer ook foto-tours. Met vijf of zes mensen reizen we naar een land in de Balkan, zoals Bosnië-Herzegovina. We trekken rond met een lokale gids en ondertussen leer ik cursisten over techniek en licht.

Waarom naar de Balkan?
Er is een fijne sfeer, a soul full of peace. Steden als Barcelona en Parijs zijn mooi, maar het speciale gevoel dat de Balkan me geeft, ontbreekt. In Oost-Europa voel je de geschiedenis. Aan de gebouwen zie je sporen van oorlog. Dezelfde liefde voel ik voor Istanbul. Al kan de stad me ook tegenstaan, door het drukke verkeer. In Balat is het fijn en rustig. Aardige mensen, het maakt me blij.

Dus je zit hier goed, voor nu.
Ja. En het fijne is, dit café is nu ook mijn kantoor. Ik kan hier aan een tafeltje aan mijn verschillende projecten werken of afspreken met klanten en opdrachtgevers. Aan het einde van de dag is mijn lichaam moe, maar mentaal heb ik nog alle energie. Ik heb geen baas, ik kan nooit te laat komen. Er is geen stress.

IMG_3193 IMG_3195 IMG_3201 IMG_3207
Salih’s website: www.salihagir.com 
Instagram
Website van het café: www.balatkadraj.com
Facebook café

Balat Kadraj kafe
Ayvansaray mah.
Kürkçü Çeşmesi sok.
No: 10/A Balat
Istanbul

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s