stedentrip | tips voor rotterdam

IMG_3596
Voor een toffe city trip hoef je niet per se naar het buitenland, blijkt maar als je naar Rotterdam gaat. Dit zijn mijn tips en hotspots.

Op een paar verdwaalde bezoekjes aan de havenstad van Nederland, had ik nog nooit echt goed kennisgemaakt met Rotterdam. Let me tell ya: het is écht leuk! Met tips op zak van vriendin Dianne – met een geliefde in Rotterdam – en van illustrator Deborah van der Schaaf – die in haar woonplaats de mooiste illustraties maakt – hadden we genoeg to do’s voor een lang weekend.

Tip 1: kijk omhoog
Alleen al op het gebied van architectuur kun je je ogen goed de kost geven. Een mix van hypermoderne hoogbouw, lieflijke huisjes met balkons vol details, rauwe pleins met graffiti, hotels in art nouveau-stijl… Ooit zat kunstgeschiedenis in mijn examenpakket, maar helaas kan ik mezelf geen echte kenner noemen om hier meer over kwijt te kunnen. Ik zeg: dwaal door de stad en vergeet niet omhoog te kijken.

Tip 2: huur een fiets
Rotterdam barst van de highlights en geheime verrassingen, maar ze liggen niet allemaal dicht bij elkaar. Leukst en handigst is om een (ov-)fiets te huren en de stad door te crossen. Zo beland je op plekjes waar je met de tram of al wandelend niet zo vlug komt. Per toeval (en door nieuwsgierig door gangetjes en nauwe straatjes te fietsen) kwamen we terecht bij een plein wat net klein-Berlijn leek, met graffiti, een Biergarten en bars rondom de Schiestraat. Leuk voor een bezoek in de zomer! En grappig genoeg fietsen we, toen we op een food truck afreden, tegen het Viva Las Vega’s Food Festival aan – waar ik een aantal jaar geleden vrijwilliger voor was. We aten een yummie vegan chili burger en een falafel wrap.

IMG_0539
IMG_0541
Tip 3: ga naar de straat Zwaanshals
Oelalaaa, dit is de straat to be. Vintage meets design en yuppencafees versus Turkse groentewinkels. Ik hoop dat de oude garde winkeliers hier kan blijven huisvesten en dat die niet worden ondergesneeuwd door nieuwe elite, om het zo te zeggen. Dit zijn wat leuke plekjes:
– Bij Margootje Vintage vind je niet alleen kekke jurkjes en gebreide truien, maar ook schoolplaten en gepinde torren in lijstjes.
– Bij Elle Aime kunnen DIY-ers, creatieven en liefhebbers van illustraties hun hart ophalen: masking tape, mooie schriftjes en kaarten, lintjes en stickers. En workshops.
– Brei-babes en -dudes: ga naar Ja, Wol.
– Bij &designshop val je van de ene ‘waaauw’ en ‘aaa mooi’ in de andere.
– Deze plek was helaas vol op ons moment supreme, maar dit is hoe dan ook een aanrader: taartjes en thee nuttigen bij Lof der Zoetheid of bij hun Afhaalloket de deur ernaast.
– Koffiebar Hopper, voor latte en een brownie. Er is ook een vestiging in de stad, op de Schiedamse Vest.

IMG_0548
IMG_0546
Ja, wol – heaven voor knit-wits

IMG_0550
IMG_0552
IMG_0554
Elle aime

IMG_0561
@designshop

IMG_0570
Margootje Vintage

Tip 4: bezoek de Swan Market
In het oude Van Nellegebouw in Noord (pak de fiets!) is eens in de zoveel tijd de Swan market. Helaas weinig vintage, maar wel veel indie-merken: zelfstandigen die bedrukte totebags, ansichtkaarten, rompertjes en ander zelfgemaakts verkopen. Buiten staan gezellige foodtrucks. Een soort offline webshop-walhalla.

IMG_3578
IMG_3581
IMG_0537

Tip 5: eet en drink!
Natuurlijk is er de Markthal, maar veeeel leuker, rauwer en inspirerender is de Fenix Food Factory in Katendrecht. Ga de brug over bij Hotel New York en kies in de oude loods uit een van de vele plekjes om te eten en drinken. Wij zaten urenlang bij Kaapse brouwers te genieten van allerlei biertjes. Ondertussen haal je een plank met kaas of worst of – zoals wij – een zak friet om mee te nemen naar je tafel biervat. Er zit ook een bakkerij, boekhandel, ciderwinkel en meer. ‘Ambacht’ is the magic word.

Op de Witte de Withstraat zijn ook een heleboel leuke cafees en restaurantjes te vinden. Onze lievelingskroeg daar was De Witte Aap. Eten deden we bij Restaurant Karakter, waar jij het aantal gangen bepaalt, en de kok de rest (wat je eet dus!).

IMG_3597
IMG_3608
IMG_3612
IMG_0594
IMG_0583

En dan is er nog dit:
– Bij concept store Groos zijn alle producten door Rotterdammers gemaakt.
– Vegan eten kun je in een oud treinstel genaamd Gare du Nord.
– Kunst kijken doe je bij Boijmans Van Beuningen of de Kunsthal.
– Fijne schriftjes en mooi schrijfwaar koop ik graag bij HAY.
– Hardlopen of wandelen kan bij de Kralingse plassen. Er is ook een botanische tuin, met (very hipster) cactussen.
– Slapen of een drankje doen kan in Hotel New York of bij Rotterdam Nhow.
– Mooi, lekkere koffie en in een fijne buurt: Osteria Vicini. In de kelder stuitten we op een garage sale.

IMG_0584
Hay

IMG_0603
IMG_0598
IMG_0601
Osteria Vicini, met een garage sale in de kelder

Ik ben benieuwd naar jouw tips voor Rotterdam!

Advertenties

2 reacties

  1. Peter

    Als vegetariër had je restaurant Spirit toch niet mogen missen!

    Like

    1. Dank voor de tip! Voor de volgende keer 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s