book exchange | het leven volgens pippa leeuwenhart

IMG_3684
In mijn virtual teahouse staat een book exchange. Zo’n hoekje vol boeken en tijdschriften waar bezoekers uit kunnen lezen, lenen, ruilen – zoals je ze ook in hostels en sommige cafés tegenkomt. Op deze site dus ook een plekje voor boekeninspiratie. Vandaag: Het leven volgens Pippa Leeuwenhart van Barbara Tammes.

Eigenlijk een jeugdboek, maar voor kinderboeken ben je nooit te oud. Ik lees geloof ik meer young adult-boeken dan gewone. De fase tussen kind zijn en volwassen worden vind ik een heel interessante, en pubers/tieners/jongvolwassenen hebben zoveel inspiratie te bieden. Stiekem voel ik me ook nog een beetje tiener, vragend en zoekend en lerend. Daarom was het werken voor het Hoe overleef ik…-tijdschrift altijd zo leuk.

Barbara Tammes ken ik nog van deze tijd bij Hoe overleef ik… Eerder schreef ze Bouw je eigen luchtkasteel – in volwassen- en kinderversie. Het leven volgens Pippa Leeuwenhart komt volgens mij compleet uit Barbara’s hart. Het verhaal is niet bedacht, maar is opgeborreld vanuit haar allerbinnenste zelf. Omdat Barbara een beetje is zoals Pippa en haar familie en vrienden en/of omdat dit alles is wat ze leuk, grappig of interessant vindt. Dat denk ik tenminste, misschien klopt er wel helemaal niks van.

IMG_3686
IMG_3687
IMG_3691
Alle illustraties in het boek maakt Barbara zelf. Wat vind ik ze mooi, zo fijntjes en fris. En grappig. Pippa neemt je in tekst en beeld mee in haar leven en hoofd, haar gebeurtenissen en gedachten. Dat zijn er nogal wat als je 14 bent, je ouders gescheiden zijn, je gek wordt van om en om wonen in een chic appartement in de stad en een oude boerderij in de natuur en verliefd wordt (of toch niet). Leeuwenhart komt van Katja van Leeuwen (Pippa’s moeder) en Olivier Ligthart (Pippa’s vader). Met een beetje inspiratie van Astrid Lindgren denk ik. Net zoals bij Pippa’s voornaam.

Bij het lezen van dit boek vond ik mijn eigen leven saai. Ik wil ook een paardenhoofd door het keukenraam, een pipowagen in de tuin, kamperen in het bos met hond Hippie en kip Ramona, zelf een beker maken van gevonden hout en Dorris en Phine als vriendinnen. (Maar natuurlijk wil ik geen gescheiden ouders, een vriendje dat eigenlijk niet zo leuk is en moeten kiezen tussen leven in de stad of op het platteland – al voel ik dat laatste wel een beetje.)

Ik wens iedereen een vleugje meer Pippa in zijn/haar leven en mezelf ook. Plus een beetje van Pippa’s mam Katja met haar vrije geest. Maar niet te veel.

En wat als je ergens echt niet uitkomt? Een mooi advies van Pippa’s moeder: ‘Je kan geen verkeerde keus maken, want je blijft altijd bij jezelf.’

IMG_3685
IMG_3688
IMG_3689
IMG_3683
– Website van Barbara: www.barbaratammes.com
– Meer over het boek: www.queridokinderboeken.nl
– Er is ook een art journal om zelf in te vullen.
– Deel 2 (Mijn leven is een prachtige puinhoop) verschijnt in februari.

Laat me jouw favoriete boeken weten – jeugd of volwassen, fictie of non-fictie, gekocht of geleend, vol tekst of vol beeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s