voor bij de thee | frambozen-slagroomtaart met hazelnoten

0962
Gastkok van de dag: FlowerHat Jeannet Amende
Drinkt: sterrenmuntthee
Bij de thee: frambozentaart

Zelf ben ik niet zo’n sterrenkok. Maar wat is een teahouse zonder lekkere taartjes, koekjes, broodjes en salades? Daarom nodig ik af en toe gastkoks uit, die hun keukenprinsessen-skills inzetten om mij en jou iets lekkers voor te schotelen.

Deze keer: Jeannet Amende van FlowerHat, een blog vol taartjes die er zo goed uitzien dat ze zo in een etalage kunnen, met laagjes en fruit en bloemen en al. Ze maakt ook brownies en blondies die door de brievenbus passen, snail mail-baksels. Jeannet mailde me of haar recept van de frambozen-slagroomtaart niet iets was voor mij site. Ja! Want zo mooi kan ik hem niet bedenken of maken.

Frambozen-slagroomtaart met hazelnoten

Nodig:

Voor de biscuits
– 10 eieren, gesplitst
– 80 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 75 gram hazelnoten zonder vlies
– 200 gram fijne suiker
– 1 theelepel vanilla-extract

Voor de vulling en topping
– 100 gram frambozen, vers of diepvries, ontdooid
– 500 mililiter slagroom
– 50 gram suiker
– een paar druppels natuurlijk roze kleurmiddel (bijvoorbeeld uit een flesje, of bietensap)
– eventueel slagroomversteviger

Voor de frambozensaus, optioneel
– 50 gram frambozen, vers of bevroren
– 50 gram suiker
– 1eetlepel citroensap

twee springvormen van 24 cm 

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 200°C. Vet de springvormen in en bebloem deze.

Rooster de hazelnoten op een bakplaat 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Zet de oventemperatuur terug naar 180°C. Maal de hazelnoten fijn in een foodprocessor (zoals een keukenmachine).

Klop de eiwitten stijf met een mixer. Klop in een andere kom de eidooiers schuimig met de suiker en het vanille-extract. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het eigeelmengsel en spatel deze met een metalen lepel door het eigeelmengsel. Voeg een paar lepels van het geslagen eiwit toe en roer rustig door het beslag. Schep de rest van het eiwit erbij en roer tot het een mooi luchtig geheel is. Schep vervolgens de gehakte hazelnoten erdoor. Verdeel het beslag over twee ingevette springvormen en strijk de bovenkant glad.
Bak ze 30 minuten in de oven. Laat goed afkoelen in de springvorm.

Kook voor de frambozensaus de frambozen 5 minuten met suiker in een pan. De frambozen mogen nog bevroren zijn. Zeef de saus en laat goed afkoelen.

Snijd de cakes zo nodig wat bij, zodat ze mooi op elkaar passen en recht zijn aan de bovenkant. Sla de slagroom stijf met suiker en, indien gewenst, de slagroomversteviger. Doe ongeveer 1/3 van de geslagen slagroom in een andere kom en spatel daar de frambozen door tot een gemarmerd effect ontstaat. De frambozen hoeven niet heel te blijven, de slagroom kleurt dan mooi roze. Haal de eerste cakelaag uit de vorm en leg deze op een taartschaal. Schep het slagroom-frambozenmengsel op de onderste cakelaag en smeer uit. Leg de tweede cakelaag erboven op. Kleur het resterende deel van de slagroom met een paar druppels kleurmiddel totdat het mooi roze is. Bestrijk de gehele taart hiermee. Plaats de taart tot gebruik in de koelkast. Schenk de frambozensaus erover.

Eet smakelijk! Al kan deze taart zomaar te mooi worden om op te eten.

0993
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe gastkoks en –bakkers. Heb je een recept te delen? Laat het me weten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s